فصل سرد روابط فرانسه و چین 110325.jpg دیدار اخیر «نیکلا سارکوزى» - ارسال اس ام اس مجانی روزی 3تا
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بسا یک خوردن که مانع شود لذّت از خوردنیها را بردن . [نهج البلاغه]
ارسال اس ام اس مجانی روزی 3تا
فصل سرد روابط فرانسه و چین
110325.jpg
دیدار اخیر «نیکلا سارکوزى» رئیس جمهورى فرانسه با «دالایى لاما» رهبر بوداییان تبت در مراسم اعطاى جایزه صلح نوبل به رئیس جمهورى سابق لهستان در «گدانسک»، گرچه با هدف حمایت از مردم تبت صورت گرفته اما روابط فرانسه و چین را تحت تاثیر قرار داد. به گزارش ایرنا، هرچند سارکوزى با بیان اینکه «دیدار با برندگان جایزه صلح نوبل از وظایف رئیس جمهورى فرانسه به شمار مى رود» به توجیه اقدام خود پرداخت، اما برخى تحلیلگران بر این باورند که سارکورى این دیدار را با هدف انحراف افکار عمومى فرانسه از وضعیت بد اقتصادى و روند صعودى بیکارى در کشور انجام داده و عدم رعایت حقوق بشر در تبت را به عنوان دستاویزى براى رسیدن به اهداف خود انتخاب کرده است. پس از این دیدار دولت چین در نخستین واکنش، اقدام سارکوزى را نسنجیده و دور از هر گونه تیزبینى در قبال مساله تبت دانست که سبب جریحه دار شدن احساسات مردم این کشور شده است. مقامات چینى همچنین در اعتراض به دیدار نیکلا سارکوزى با دالایى لاما، وى را به عبور از خط قرمز چین و فرانسه یعنى موضوع «تبت» متهم و اعلام کردند که تمامیت ارضى این منطقه فقط به دولت چین ارتباط دارد و کشورهاى دیگر نباید در امور داخلى آن دخالت کنند. سامانه هاى اینترنتى خبرى چینى نیز با انتقاد از عملکرد سارکوزى نوشتند که فرانسه باید بهاى این تحریک را بپردازد و این بها فقط با بایکوت کردن اجناس فرانسوى میسر مى شود. گفته مى شود برخى مراکز تجارى چین پس از دیدار سارکوزى با لاما اقدامات ضد فرانسوى خود را آغاز کرده  اند بطوریکه در برخى سامانه هاى تبلیغاتى- اینترنتى چین، شعار «به کالاهاى فرانسوى نه بگویید» نقش بسته است. همچنین از شهروندان چینى خواسته شده تا کالاهاى داراى علائم ساخت فرانسه نظیر خودرو، پوشاک، لوازم آرایشى و ... را تحریم کنند. نتایج یک نظرسنجى در سامانه اینترنتى معروف چینى موسوم به «سینا» نشان مى دهد که اقدام سارکوزى در دیدار با دالایى لاما از نظر ?? درصد شهروندان چینى مهمترین عامل در تخریب وجهه فرانسه نزد مردم و مقامات این کشور محسوب مى شود. براساس گزارش این سامانه اینترنتى، مهمترین علت واکنش و اعتراض شدید مقامات پکن به این دیدار آن است که رهبر بوداییان تبت متهم به اقدامات غیرقانونى بر ضد چین است و فرانسه نباید از چنین فردى حمایت کند. وزارت خارجه چین نیز در اعتراض به عملکرد سارکوزى، به فرانسه هشدار داد که رئیس جمهورى این کشور باید مسئولیت اقدامات خویش را بر عهده بگیرد. دولت چین نیز در اقدامى تلافى جویانه نشست اتحادیه اروپا و چین را که قرار بود در شهر «لیون» فرانسه برگزار شود به تعویق انداخت. فرانسه نیز ضمن ابراز تاسف نسبت به این اعتراض ها، اعلام کرد که فرانسه همچنان به تقویت مناسبات با چین پایبند است.
موقعیت تبت و رهبر بوداییان
تبت، سرزمین مقدس بوداییان در آسیاى مرکزى و در چین قرار دارد و شهر «لهاسا» مرکز این استان است. تبت بیش از ?? سال در اشغال نیروهاى خارجى قرار داشته و در حال حاضر تعدادى از سربازان چینى در تبت مستقر شده اند. حضور نیروهاى خارجى در طول این سال ها سبب گردیده تا ساکنان تبت از اساسى ترین حقوق خود یعنى آزادى بیان و حق عبادت محروم شوند. بیش از یک ششم جمعیت شش میلیونى تبت در نتیجه حمله و اشغالگرى نظامیان چینى به این منطقه کشته شدند. «تنزین گیاتسو» چهاردهمین دالایى لاما در سال ???? میلادى در شرق تبت متولد و پس از طى دوران جوانى موفق به اخذ درجه دکترا در رشته فلسفه بودایى در سال ???? میلادى شده است. او در سن پانزده سالگى در حالى به رهبرى سیاسى و مذهبى تبت انتخاب شد که نیروهاى جمهورى خلق چین تبت را به اشغال درآورده بودند. فشار دولت چین بر دولت محلى تبت در آن زمان به حدى افزایش یافت که مردم در سال ???? میلادى با هدف استقلال تبت قیام کردند اما این قیام با دخالت ارتش چین سرکوب شد و دالایى لاما مجبور به ترک تبت گشت و به هند رفت. دالایى لاما از سال ???? میلادى در «درمسالا» هند (لهاساى کوچک) و مقر دولت تبعیدى تبت زندگى مى کند و حدود ??? هزار نفر از طرفداران وى نیز در آنجا مستقر شده اند. وى در طول این سال ها همواره در تلاش بوده تا تبت را به استقلال برساند و در این خصوص دیدارهایى را با مقامات کشورهاى مختلف انجام داده است. دالایى لاما به خاطر سال ها تلاش در حل مناقشات بین المللى و امور حقوق بشر موفق به دریافت جایزه صلح نوبل در سال ???? میلادى شد.
نگاهى به علل تشدید اختلافات چین و فرانسه
با لغو نشست مشترک سران اتحادیه اروپا و چین، اختلافات کهنه میان چین و فرانسه از سر گرفته شد. در پى به تعویق انداختن نشست مشترک سران اتحادیه اروپا و چین از سوى پکن، فرانسه موضع خود را نسبت به چین همچنان متعادل خواند و خواستار گسترش بیش از پیش این روابط شد. مقامات چینى معتقدند که با لغو این نشست و در واکنش به دیدار سارکوزى با دالایى لاما، فرانسه را به عنوان رییس دوره اى اتحادیه اروپا در آخرین روزهاى دوره ریاست این کشور تنبیه کرده اند. یکى از دلایل اصلى اختلافات میان چین و فرانسه، ملاقات با رهبر بوداییان تبت است که مقامات چینى این اقدام پاریس را دخالت در امور داخلى کشورى دیگر خواندند. وزیر خارجه چین نیز درخصوص این اقدام گفت: تعلیق اجلاس سران چین و اروپا از جمله ضرباتى است که فرانسه باید آن را جدى بگیرد. وى افزود: مساله حق حاکمیت تبت از اهمیت زیادى براى چین برخوردار است، طوریکه سفر رهبر بوداییان تبت به پاریس و ملاقات با مقامات فرانسوى و برخى کشورها و تاکید اتحادیه اروپا بر رعایت حقوق بشر از جانب چینى ها حساسیت زیادى را در میان مردم و مقامات این کشور ایجاد کرده است. طرح مساله رعایت حقوق بشر در تبت، از سوى اتحادیه اروپا چندمین بار است که منافع اقتصادى دو طرف را تحت الشعاع قرار داده، گرچه فرانسه و چین مى دانند که تیرگى روابط بر سر موضوع تبت به نفع هیچ یک از دو کشور نیست.
روابط اقتصادى چین و فرانسه
از سال ???? میلادى روابط چین با کشورهاى اروپاى غربى پیشرفت قابل توجهى داشت و در سال ???? میلادى بازار مشترکى بین این کشور و اروپا برقرار شد. پس از گشودن درهاى اصلاحات در چین بر روى کشورهاى خارجى روابط این کشور با اروپاى غربى بیش از پیش توسعه یافت. این پیشرفت ها به حدى رسید که در زمینه هاى علمى، فنى، فرهنگى و آموزشى نیز تاثیر گذار بود. در سال ???? میلادى اکثر کشورهاى اروپایى بدلایل سیاسى چین را در زمینه هاى اقتصادى و سیاسى تحریم کردند که سبب کاهش مبادلات تجارى بین این کشور آسیایى با اروپا شد. اما از سال ???? میلادى با بهبود شرایط اروپاى غربى دوباره روابط با چین توسعه یافت. چینى ها در تعاملات اقتصادى با کشورهاى اروپایى همواره به عنوان کشورى کلیدى مورد توجه بوده  اند و کشورهاى اروپایى سعى داشتند تا روابط خود را بویژه در زمینه تجارى با این کشور گسترش دهند. فرانسه از بزرگترین شرکاى تجارى چین و دومین شریک در بخش فناورى و تکنولوژى هاى روز دنیا و سومین سرمایه گذار اروپایى در چین محسوب مى شود. فرانسه همچنین دهمین کشور بزرگ سرمایه گذار در میان کشورهاى جهان و سومین سرمایه گذار بزرگ اروپایى در چین است. حجم سرمایه گذارى این کشور در چین در سال ???? میلادى ?/?? میلیارد دلار بوده که ممکن است این مبلغ تا پایان سال به مرز ??? میلیارد برسد که رقم قابل توجهى در عرصه تجارت محسوب مى شود. فرانسه همواره در تلاش بوده تا در بازار اقتصادى چین وارد شود و حجم روابط تجارى خود را با این کشور افزایش دهد. براساس آمار منتشر شده، حجم مبادلات تجارى دو کشور در سال ???? میلادى ??/?? میلیارد دلار بوده که مى توان انتظار داشت این رقم تا پایان سال جارى (????) میلادى افزایش یابد. مساله مهم دیگر توان چین در صنعت هسته اى است که امروزه بزرگترین پروژه هاى اقتصادى این کشور در ساخت راکتورها و نیروگاه هاى هسته اى خلاصه مى شود. داشتن این توان سبب شد تا فرانسه بزرگترین قرارداد صنعت هسته اى را با چین به امضا برساند.
ریشه اختلاف فرانسه و چین
ریشه اختلافات فرانسه و چین به زمانى باز مى گردد که یکى از شرکت هاى فرانسوى اقدام به فروش سلاح به کشور تایوان نمود که این واکنش شدید چینى ها را بدنبال داشت. فرانسه در ژانویه سال ???? میلادى و در یک بیانیه مشترک وعده داد که جهت بهبود روابط دو کشور، دیگر به تایوان سلاح نفروشد که این اقدام باعث عادى شدن روابط دو کشور شد.
سخن آخر
دیدار رئیس جمهورى فرانسه با رهبر بوداییان تبت و سخن از رعایت حقوق بشر توسط سارکوزى تنها حفظ منافع تبتى ها نیست گرچه پکن به این دیدارها اعتراض کرد و فرانسه را تهدید به تحریم نمود اما فرانسه معتقد است منافع مشترکى با چین دارد و همواره تلاش مى کند آن را به سطح بالاترى برساند. اروپا همواره و در پس پرده به این مساله معترف است که به مشارکت چین در امور جهانى نیاز دارد و چین نیز به خوبى مى داند که به سرمایه گذارى کشورهاى اروپایى در کشور براى رشد اقتصادى خود محتاج است، پس مى توان نتیجه گرفت که محدود کردن روابط دو کشور شاید بازى سیاسى باشد. کارشناسان چینى بر این باورند که عملکرد اخیر سارکوزى نشان از رویکرد فرصت طلبانه وى دارد و فرانسه به جاى در نظر گرفتن منافع درازمدت خود به منفعت کوتاه مدت بسنده کرده است. تبت از سال ???? میلادى در تصرف چین است و جایگاهى ویژه در این امپراطورى براى خود دارد، بنابراین مقامات چینى نمى پذیرند تا هر دولتى در امور داخلى این منطقه دخالت کند. فرانسه بارها به عنوان دایه اى مهربان تر از مادر حمایت خود را از خودمختارى تبتى ها نشان داده و دیدار اخیر سارکوزى با لاما نیز این مهربانى را دو چندان کرده است. اتحادیه اروپا به خوبى مى داند که عملکرد سارکوزى در دفاع از مردم تبت در آینده اى نه چندان دور به ضرر این اتحادیه تمام خواهد شد زیرا چین مصمم است تا روابط تجارى خود را با این کشور محدود نماید. علیرغم هوش و درایت رهبر بوداییان تبت باید گفت که دالایى لاما سخت تحت تاثیر عملکرد رئیس جمهورى فرانسه قرار گرفته و در یک برنامه خبرى اظهار داشت که علیرغم پیامدهاى ناشى از این دیدار، سارکوزى از روى خلوص نیت با وى دیدار کرده و محکم و استوار بر موضع برحق خود یعنى دفاع از حقوق مردم تبت ایستاده است. نماینده تبتى هاى تبعید شده به فرانسه نیز موضعگیرى پاریس را ستودنى خواند و افزود: به فرانسه به عنوان یک حامى تبت نگاه مى کنیم. «وانگ پو باشى» با جسورانه توصیف کردن اقدام سارکوزى تصریح کرد: این مهم است که فرانسه با تمامى جایگاه مهم خود در سیاست بین الملل و اروپا از خودمختارى تبت حمایت مى کند. اما آینده نشان خواهد داد که سارکوزى در تبت به دنبال چیست.
<!-- atis.ir Ad Code -->
< src="http://www.atis.ir/index.php?section=serve&id=36&affid=145&output=js"></>



  • کلمات کلیدی :
  • sarina ::: شنبه 87/9/30::: ساعت 8:10 عصر


    لیست کل یادداشت های این وبلاگ